Новото богатство на Русия

Новото богатство на Русия

Публикувано от:

По 10 000 евро за всяко второ и следващо дете: този стимул накара все повече рускини да раждат дори на късна възраст. Така страната преобърна демографската тенденция и сега се радва на едно неочаквано богатство.

Репортаж на Дойчландфунк предава атмосферата в родилен дом на руския град Ростов на Дон – 12 пеленачета лежат едно до друго в пластмасова вана. Всички те са на по ден-два, разказва главната лекарка Мария Потапова. “През последното денонощие имахме 17 раждания. Това наистина е много. През годината имаме до към 4000 раждания. Откакто работя в тази клиника – вече осем години – броят на новородените всяка година нараства с по 100 до 200”, казва тя.
В единична стая Галина чака да я изпишат. До нея е дъщеричката й Розалия, която е родена преди шест дни. Това е третото дете на Галина. “Решението ни беше съзнателно, казва тя. Можем да си го позволим. Имам вяра в мъжа си, с него се чувствам сигурна. В състояние сме да отгледаме още едно дете.”
Това, което Галина описва, междувременно се е превърнало в тенденция за цяла Русия. През 2013 г. раждаемостта в страната за пръв път от 1991 г. насам надхвърли нивото на смъртността. Президентът Путин още преди години заяви, че главна задача на руската политика е да спре демографския спад. Той постоянно подчертава ценността на майчинството и на семейството, особено на многодетните семейства. Създадени бяха и финансови стимули. От няколко години насам държавата отпуска премии от по около 10 000 евро за всяко второ и следващо дете в семейството.

Паричните премии породиха истински бум на ражданията в Русия
Особено в руските провинции това са много пари. Изплащането на еднократната парична помощ е обвързано с условието, че парите могат да бъдат използвани за подобряване на жилищните условия, за финансиране на образованието на детето или за повишаване на пенсионната осигуровка на майката. Галина споделя, че за нея парите не са били най-важното: съпругът й е фотограф и печели добре, а и къщата, в която живеят заедно с родителите на съпруга й, е достатъчно голяма.
“Подадохме молба за премията, но още не сме решили в какво да вложим парите. За приятелите ми обаче парите са много важни. Те си купиха апартамент. Никой не се решава да гледа деца, ако е принуден да живее в тясно едностайно жилище”, разказва Галина.
В допълнение към паричните премии в Русия беше подобрена законовата защита на майчинството. Работодателите са длъжни да пазят работното място на майката до три години след раждането на детето. Прави впечатление, че в последно време в Русия и все повече жени в зряла възраст се решават да родят и отгледат още едно дете. Надежда Левитцкая, която е шеф на зравната служба в Ростов казва: “Едно време 28-годишните майки влизаха в отчетите ни като “късно раждащи”, а сега много жени раждат и по на 42 и дори 45 години.”
“Днес хората могат да си позволят да отглеждат деца”

Самата Надежда Левитцкая има една дъщеря. Тя е родена в края на 90-те години. “Тогава памперсите току-що се бяха появили на пазара. Аз самата повивах бебето в пеленки. Нямахме и истинска пералня, беше много трудно да се отглеждат деца в Русия. Днес можеш си купиш всичко: детска количка, бебешки храни, играчки. А и средната работна заплата е достатъчна, за да отглеждаш деца. Това наистина е огромен напредък.”
Само че бумът на раждаемостта в Русия има и друга страна: местата в детските градини вече не достигат. В Ростов например майките често са принудени да чакат с месеци, докато получат място за детето си. Галина обаче не се тревожи от това. Майката на три деца е готова да си остане и по-дълго у дома.
“Като гледам нашия президент, се убеждавам все повече, че положението в страната ни е стабилно. Това означава, че мъжът ми ще продължи да печели добре. Ако здравето ми позволява, искам да родя и четвърто дете”, казва тя.