Новорусия призовава Съвета за сигурност на ООН за учредяване на трибунал срещу престъпленията на киевската хунта

Новорусия призовава Съвета за сигурност на ООН за учредяване на трибунал срещу престъпленията на киевската хунта

Публикувано от:

Повече от 3,6 хил. мирни жители за загинали в конфликта Донбас,  над хиляда са убити само през 2015 г. Това заяви на брифинг в сряда лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко.

„3 684 души са загинали, от които 523 жени и 65 деца. 1212 са убитите през 2015 г., а повече от 3 хил. души са безследно изчезнали“, каза той.

„Провежданата от Киев от миналата година операция доведе до масови жертви: само по официални данни на ОНН, убитите са над 6,5 хил. души и около 16 хил. са ранените. Много от жителите на Републиките бяха принудени да напуснат домовете си, – каза още Захарченко.- Тези действия са пряко нарушение на Женевската конвенция, това е престъпление срещу човечеството“.

„За безусловното привличане под наказателна отговорност на украинските военни за извършването на престъпления на територията на Донбас, ДНР и ЛНР се обръщат към Съвета за сигурност на ООН с молба за учредяването на международен трибунал за привличане под отговорност лицата, виновни за нарушаването на международното хуманитарно право и човечност в Украйна“, заяви лидерът на Луганската народна република Игор Плотницки на съвместен брифинг с лидера на ДНР Александър Захарченко.

„От началото на бойните действия в Донбас ние организирахме работа по събиране на доказателства за престъпленията срещу човечеството от страна на украинската армия и националната гвардия, които по своята същност са наказателни отряди. Към днешна дата ние сме събрали много такива доказателства“, каза Захарченко.

Той добави, че ДНР и ЛНР разполагат с доказателства за използването от украинските военни на забранено от международните конвенции оръжие, включително и касетни бомби, както и извършване на изтезания и убийства на мирни жители. Всички тези доказателства ще бъдат предадени на Международния трибунал.