Новорусия: датата за следващата среща на контактната група в Минск е под въпрос

В Минск се състояха преговори на контактната група за урегулирането на ситуацията в Украйна. Резултатите от преговорите засега са неуточнени – участниците се отказаха да дават коментар, предаде Донецка информационна агенция.

Също така, датата за следващите преговори е под въпрос. Това съобщи упълномощеният представител на ДНР Денис Пушилин. По думите му, състоялата се среща е носела подготвителен характер и е преминала тежко.

По-рано се съобщаваше за евентуална втора среща на 26 декември. В тази връзка Пушилин заяви, че датата за следващата среща „засега е под въпрос“ и „се обсъжда“.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че Пушилин го е информирал за развитието и резултатите от срещата на 24 декември.

На преговорите в Минск са присъствали: бившият президент на Украйна Леонид Кучма като представител на Киев, упълномощен представител на ДНР Денис Пушилин, упълномощен представител на ЛНР Владислав Дейнего, а също представител на ОССЕ за Украйна Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов.

По-рано лидерът на ДНР Захарченко заяви, че основният въпрос за обсъждане на срещата в Минск ще бъде ситуацията с обмяната на пленниците.

„Въпросът, който ще обсъждаме е, дали ще можем да обменим пленените във формата „всички срещу всички“, каза той на Донецката информационна агенция. При това, Захарченко подчерта, че не е давал никакви разпоредби на Пушилин във връзка с други евентуални въпроси.

„След минските преговори Денис Пушилин ще ми докладва всички обсъдени въпроси и след това ще взимаме определени решения“, поясни още лидерът на Донецка народна република Александър Захарченко.

Същевременно, по съобщения на ТАСС, позовавайки се на източник от  контактната група, киевските политици се опитват да отвлекат вниманието на народа от икономическите проблеми, разпалвайки милитаристка истерия, под влиянието на която се озовават сами. Киев бяга от изпълняване на минските договорености и се отказва да следва плана за прекратяване на огъня, отбеляза източникът.

„Украйна явно бяга от изпълняването на минския мирен план. Тя отказва да следва плана за прекратяване на огъня и споразумението за разделителна линия, което подписа украинската армия и опълчението на 6 декември“, поясни той.

При това, източникът отбелязва, че „вероятно има някакви системни разногласия между политическото и военното ръководства на Украйна“.

„Колкото и да е странно, но генералите се държат много по-конструктивно в мирния диалог, за разлика от политиците, които се подчиняват на милитаристката истерия, която сами разпалват за да отвлекат вниманието на народа от икономическите проблеми“, разказа още източникът на ТАСС.