Нови милиарди кубически метри газ в руската част на Арктика

На руския шелф в Арктика са открити още няколко десетки прояви на находища на въглеводороди. Според „Российская газета“, предполагаемият добив само от едно от тях може да достигне 16 милиарда кубически метра газ годишно. Първият газ се очаква през 2015 година.

Става дума за ресурсите в Карско и Печорско море. Находищата са в непосредствена близост до брега и на малка дълбочина. В Печорско море – на максимум 26 километра от брега и на 10 метра от дъното. В още по-изгодна позиция се оказаха проявите на въглеводородите в Карско море. От тях до брега има само 5 километра. Дълбочината на находището е същата. Заключението на специалистите е еднозначно: разработката на предполагаемите находища и по-нататъшния добив на газ ще струва сравнително евтино. За сравнение: Щокмановското газово находище, което се смята за едно от най-големите и най-перспективните в света, се намира на 600 километра от брега и на дълбочина 340 метра. В Русия продължават да откриват находища на въглеводороди, и това е важно, каза експертът Константин Симонов.

– Руските запаси се увеличават. Много се говори за това, че в Русия свършва нефтът, свършва газът. А ние в годишния баланс слагаме повече нефт и газ, отколкото добиваме. И фактът, че тези открития са направени в арктическата зона, доказва перспективността на изследвания в Арктика.

В Карско море вече не първа година активно се води и разработка, и добив на въглеводороди. И е натрупан огромен опит, твърдят експерти. А това, че бъдещите находища са близо до брега, само облекчва задачата. Има технологии за хоризонтално сондиране на дълги разстояния, които ще гарантират рентабилността на усвояването на находищата в крайбрежните райони на Карско и Печорско море. Няма да са нужни и огромните платформи – изкуствените острови. Това и още много неща повишават конкуренцията между компаниите, заинтересовани от новите проекти. И без борба за правото да бъдат партньори на операторите на бъдещите находища просто няма да се мине, смята генералният директор на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

– Разбира се, конкуренцията ще има. Но трябва е ясно, че днес компаниите, които имат финансовите ресурси и технологиите, не са толкова много: „Exxon Mobil“, „Eni“, „Royal Dutch Shell“, „Total“. Желаещите ще бъдат много. Интересът към Арктика е голям. Ние знаем, че „Роснефт“ вече има проекти с компанията „Exxon Mobil“ в Карско море. И дори санкциите не влияят върху тези проекти.

По оценки на руските експерти, дялът на нефта, добит на шелфа на арктическите морета, след 10 години може да достигне до 5% от общия обем, а на газа – до 10%. За интереса на чужденците към проектите в руската част на Арктика помагат и международните експерти. Така, по прогнози на Американското геологическо дружество, шелфът на полярните морета съдържа повече от 20% неоткрити запаси от въглеводороди. По-голямата част се пада на Русия.

error: Съдържанието ни е авторско!