Новият украински брониран автомобил „Дозор-Б“ се пропука още при тестовете

Доставките на бронираните автомобили „Дозор-Б“ на Въоръжените сили на Украйна се наложи да бъдат отложени, тъй като по време на изпитанията на опитните модели са се образували пукнатини в корпуса, съобщи „Апостроф“, цитиран от РИА Новости.

Изданието отбелязва, че пукнатините с дължина 40-50 см са се образували в близост до мястото, където е разположен двигателя. При това дефектните бронемашини са изминали една 400 и 100 километра.

Още през 2014 г. Украйна обяви, че „Дозор-Б“ скоро ще бъде пуснат в серийно производство и ще се произвежда едва ли не по 200 бройки годишно за Въоръжените сили и Националната гвардия. Новият брониран автомобил бе представен пред президента и военните аташета на редица държави, отбелязва още „Апостроф“.

По-рано медиите писаха, че работниците в завода са „прекръстили“ новата украинска машина „Позор“ заради съмнителната й надеждност. Впрочем, качеството на украинската военна продукция не за първи път става обект на подигравки. За година и половина въоръжените сили на Украйна са едва получили 20 единици БТР-3 и 25 – БТР-4.