Новият руски танк Т-90МС по набор от показатели е най-добрият на световния пазар

Новият руски танк Т-90МС по набор от показатели е най-добрият танк на световния пазар, съобщи пред РИА Новости в четвъртък заместник-генералният директор на Рособоронекспорт Сергей Гореславски. Той оглавява обединената делегация на държавните корпорации „Ростех“ и Рособоронекспорт на изложението Gulf Defence & Aerospace-2015 в Ел Кувейт.

„Новият танк Т-90МС нееднократно е демонстриран на международните изложения, в това число и на голямото регионално изложение IDEX в Абу Даби. Убедени сме, че по съвкупност от показателите и по критерия „ефективност – цена“ Т-90МС, явяващ се върха на развитието на семейството Т-72/Т-90, е най-добрият танк, предлаган днес на международния оръжеен пазар“, заяви зам.-генералният директор, отговаряйки на въпрос, проявяват ли интерес към танка страните от Близкия изток.

По думите му, Рособоронекспорт активно се занимава с популяризирането му, като към него проявяват интерес включително и арабските страни.

Т-90МС е най-новата експортна версия на танка Т-90. В него се използват същите видове боеприпаси, използвани на Т-90. Допълнително в боекомплекта е включен и дистанционно управляем осколъчен снаряд, осигуряващ по-ефективна борба с жива сила на противника.