Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Публикувано от:

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

Източник: investor.bg