Новите санкции на САЩ ще засегнат Милер и Сечин

САЩ се готвят да въведат нови санкции срещу президента на „Роснефт“ Игор Сечин и председателя на управлението на ОАД „Газпром“ Алексей Милер, пише вестник „Ню Йорк Таймс“, позовававайки се на източника от администрацията на САЩ.

Санкциите предполагат замразяване на активите в юрисдикцията на САЩ и забрана за водене на бизнес на американски компании и граждани, с хора, чиито имена са включени в списъка.

Напомняме, че Страните от G7 в събота (26 април) обвиниха Русия в неспазването на Женевското споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна и заплашиха с нови санкции.

По данни на вестник NewYorkTimes, САЩ, за разлика от европейските партньори, са готови на санкции срещу цели отрасли на руската икономика. Стокооборотът между страните-членки на ЕС и Русия през 2012 г. е около 370 млрд. долара, а между Русия и САЩ – около 26 млрд. за същия период. Това показва, че САЩ рискува значително по-малко загуби от Евросъюза.
Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю призова за по-сдържана позиция относно санкциите. „Макар да е нужно да се действа, разширените мерки без подкрепата на ЕС ще навредят на интересите на американския бизнес и няма да имат желаното влияние над Русия“, заяви Лю, цитиран от NewYorkTimes.

Президентът на САЩ Барак Обама по-рано заяви, че едностранното въвеждане на икономически санкции срещу Русия би било погрешно. Въпреки това, някои от съветниците на Обама биха искали да са едностранни действията на САЩ, подчертава изданието.

error: Съдържанието ни е авторско!