Новите ракетоносци на Русия

Първият изпитателен полет на новия стратегически бомбардировач ще е през 2020 година

Стратегически бомбардировач-ракетоносец от ново поколение ще постъпи на въоръжение в руските ВВС в периода между 2023 и 2025 година. Това обяви главнокомандващият стратегическата авиация с на Руската Федерация генерал-лейтенант Анатолий Жихарьов, цитиран от Интерфакс.

„У нас ще се появи нов перспективен комплекс, чиито първи изпитателен полет ще се състои през 2020 година. Той ще постъпи на въоръжение в периода 2023 – 2025 година”, е казал генерал Жихарьов.

Стратегическата авиация на руските ВВС отбелязва през 2014 г 100-годишнината от създаването й. На въоръжение в момента са турбовитловите Ту-95 и реактивният Ту-160, известен като „Белият лебед“.

На въпрос какво е предназначението на авиацията с далечен обсег, след като на въоръжение има междуконтинентални ракети с далечен обсег, главнокомандващият Анатолий Жихарьов дава следното обяснение:

„Ако бъде изстреляна балистична ракета, тя повече не може да бъде върната обратно. А стратегическата авиация излита с ядрено оръжие на борда, баражира в зоните на патрулиране и очаква заповед от Върховния главкомандващ – това е „дългата ръка“ на президента.

Районите на патрулиране, като правило, са недостъпни за изтребителната авиация на потенциалния противник.

Освен това, за разлика от шахтите на пусковите установки на междуконтненталните балистични ракети, стратегическите бомбардировачи са в постоянно движение и не винаги е възможно да се определи местоположението им в конкретен момент.“

Източник: http://pan.bg