Новите жертви на силовата операция в Източна Украйна са пенсионерите

Военните, участващи в силовата операция на територията на самопровъзгласилата се ДНР, започнаха от градовете Первомайское и Снежное. Следващият, както самите те казват, е Горловка. Те правят всичко възможно да откъснат Донецк от Луганск и да се измъкнат от обкръжението, в които те сами са озоваха. Вече отдавна стана ясно, че нито военните, нито Националната гвардия не се спират пред нищо. Те бомбардират училища, детски градини, болници, а сега и домове за стари хора.

Цветя, отгледани с толкова любов стоят на входа на дома за стари хора в Луганск. Около тях възрастните хора вечер се събират и тихо четат. В този момент снаряд попада в сградата…

Кадри, които не можем да гледаме, без да трепне нещо в  сърцето ни: 5 души загинаха на място. Това бяха възрастни, съвсем беззащитни хора. Някои от тях така си и останаха – в инвалидните колички… няколко снаряда наведнъж попаднаха в трети и четвърти корпус на сградата, където живеят пенсионерите. Прозорците и стените са разбити и издълбани от осколки. Възрастните хора са изплашени. Нима и те се превърнаха за украинската армия в терористи?

Инвалидите с радост биха избягали от учреждението, но няма къде да отидат.  Много от тях все още са в силен шок от случилото се.

Подобна е картината и в Первомайское, град в Луганска област с население от 40 хил. души. По жилищните сгради в града се виждат следи от разрушения, които могат да бъдат предизвикани само от стрелба от тежко оръжие.