Новите власти в Украйна решиха да препишат календара

В Украйна ще изчезнат старите съветски празници: Международния ден на жената и Първи май. И ще се появят нови: Денят на възстановяването на украинската държавност и Денят на украинската армия.

В най-близко време съответният проектозакон ще бъде внесен във Върховната Рада. Новите киевски власти решиха да преиначат календара. Сега украинците няма да почиват на 8 март и на 1 май, тези празници ще се превърнат в обикновени делници. Но ще се появят нови. Например, 20 февруари може да стане Ден на Свободата – в чест на героите на майдана и жертвите на уличните боеве. 30 юни ще се превърне в Ден на възстановяването на украинската държавност, в чест на провъзгласяването на украинската държава от Степан Бандера след превземането на Лвов от фашистите през 1941 година. Що се отнася до рождение ден на самия Бандера, той не стана почивен, защото 1 януари и без това е празник.

На 8 юли ще се появи още един нов празник – Ден на украинската армия. В този ден през 1667 година стана едно от сраженията на руско-полската война – Конотопската битка. Тогава Реч Посполита в съюз с Кримското ханство победи руската армия. Националистите, дошли на власт в Киев, не могат да се похвалят с някакви успехи и затова са решили да се заемат с календара, за да имитират поне някакви дейност, смята директорът на фонда „Историческа памет” Александър Дюков:

– Те не могат да кажат, че се поправя тежкото икономическо положение – то се влошава. Не могат да съобщят, че повече няма гражданско противоборство – то само се изостря. Вместо да сплотят страната, разцепена от гражданската война, киевските власти отменят празниците, свързани със СССР, общи за постсъветското пространство, и въвеждат празници, които не могат да се възприемат другояче, освен отрицателно.

Автор на проектозакона стана министърът на културата Евгени Нишчук. Той беше предлагал отмяната на Деня на Победата, наречен от него „ден на победата на болшевишките окупанти”. Но от тази инициатива бе решено да се откажат. И все пак Нишчук предложи 8 май – деня на приключването на Великата Отечествена война – да стане Ден на траура по жертвите на съветската окупация. Въвеждането на новите украински празници и отмяната на старите още повече ще изостри гражданското противоборство в Украйна, смята експертът Сергей Пантелеев:

– Подобни действия са насочени към подчертаване на разликата между западна и югоизточна Украйна, към насилствено прививане на югоизточна Украйна на бандеровски стандарти и в определена степен към демонстрация на своята сила, която не предизвиква нищо, освен раздразнение.

Промените ще засегнат и църковните празници – ще ги честват като в Европа, съгласно Григорианския календар.

Проектозаконът в най-близко бъдеще ще бъде внесен във Върховната Рада.