Новите безпилотни комплекси за руската армия

Повече от 30 разузнавателни безпилотни летателни апарати „Елерон” ще получат руските военни до края на 2014 година. Това са специални разузнавателни средства за близък радиус на действие.

С изпълнението на договора се занимава казанското предприятие „Еникс”. В широката гама от апарати, разработени от компанията, трябва да се отбележат „Елерон-3СВ” и „Элерон-10СВ”, каза руският експерт в областта на безпилотните системи Денис Федутинов:

– Версията на комплекса „Елерон” е създадена специално за сухопътните войски. Това са апарати с летателна маса от само няколко килограма. Системата е предназначена за разузнаване в радиус от 5 до 20 километра. Тя осигурява на видео и снимки в реално време.

„Елерон” е пригодена за монтиране на камери, термовизионна камера, видеокамери с 10-кратно увеличение. Максималната скорост на безпилотния апарат е 130 километра в час, височината на летене – 4000 м. Освен безпилотните самолети от клас мини, руските компании се занимават с разработката на достатъчно тежки апарати от клас „MALE” – самолети на средна височина с голяма продължителност на полета, отбеляза Денис Федутинов:

– Работата по безпилотните самолети с тегло около тон води петербургската компания „Транзас”, с тегло около пет тона – казанската фирма „Сокол”. И накрая, най-интригуващият проект е свързан с компанията „Сухой”. Говори се, че те разработват най-тежкия от бъдещите руски безпилотни самолети с тегло от 10 до 20 тона.

Продължителността на полета при първите два безпилотни самолета може да бъде 20-30 часа. В случая със самолетите на „Транзас” и «Сокол” руските военни, вероятно, искат да получат аналози на системите „Predator” и „Reaper”, които съществуват в Съединените щати. Американците ги използват във военните кампании през последните години, включително в Ирак и Афганистан. „Predator” носи на борда си две противотанкови ракети „Hellfire”, а по-тежкият безпилотен самолет „Reaper” може да бъде оборудван с бомби с лазерно насочване.

При тежкия руски ударен безпилотен самолет продължителността на полета няма да бъде толкова голяма, колкото тази на самолета от клас „MALE”. Но неговото предимство, вероятно, е, че ще бъде трудно забележим за радарите на врага. А също така и факта, че той ще развива по-високи скорости и ще може да носи по-голям товар. Информация за въоръжението му засега няма, но няма съмнение, че то ще бъде мощно и ефективно.

.