Новата украинска конституция ще укрепи позициите на силовите групировки и ще ограничи пълномощията на президента

Според в. „Коммерсантъ”, основните изменения в новия проект на конституцията на Украйна, който ще бъде внесен днес във Върховната рада от президента Порошенко, ще засегне децентрализацията на властта и повишаването на самостоятелността на регионите. Губернаторите ще бъдат избирани по места, а няма да бъдат както досега, назначавани от Киев. Ще бъдат разширени и правомощията на териториалните общини и местните съвети.

Езиковите въпроси ще преминат във властта на общините. Както по-рано украинският президент Петро Порошенко заяви, „единственият национален, конституционен език в Украйна е бил и винаги ще бъде украинският”, но в отделните региони руският, както и другите езици на малцинствата могат да бъдат използвани наравно с украинския. Местните администрации ще бъдат ликвидирани, в замяна ще бъдат създадени държавни представителства, които да следят за съблюдаването на конституцията, както и да координират дейността на териториалните органи на изпълнителната власт.

Според проекта, пълномощията на президента ще бъдат значително съкратени, като бъде опростена процедурата по импийчмънт. Повод за отстраняването на президента от власт може да стане „наличието в неговите действия на признаци за престъпление”. Начало на процедурата трябва да бъде подкрепено от само 150 депутата, вместо от 226. За внасяне на решението е необходимо съгласието на две трети от парламента или 300 депутата.  За да се обяви импийчмънт, вече не е необходимо потвърждаващо решение от Върховния съд.

Съставът на правителството ще се формира по предложение на премиера и със съгласието на парламента. Кабинетът на министрите ще бъде отговорен пред президента, но подконтролен единствено на Върховната рада. Премиерът ще бъде назначаван след съгласуване с президента, но по предложение на коалицията на парламентарното мнозинство. Президентът може де използва правото си да разпусне парламента само в един случай – ако Върховната рада не успее да формира правителство в рамките на 60 дни.

Върховната рада на свой ред, получава правото да въвежда извънредно положение и да приема решение за използване на въоръжените сили; да създава, ликвидира и реорганизира съда; да въвежда и ликвидира административно-териториалните единици.

Новият проект на украинската конституция укрепва позициите и на силовите групировки в страната, отбелязва още изданието. В Съвета за национална сигурност ще бъде внесена нова глава Служба за външно разследване. Ще бъде създадена и още една силова структура – Държавно бюро за разследване.

Експерти споделят пред в. „Коммерсантъ” своята увереност, че документът, който ще постъпи за разглеждане днес, е просто една чернова, която тепърва ще бъде обсъждана и преразглеждана.