Новак: Русия не възнамерява да съгласува с Украйна размера на отстъпката за газа

Русия не възнамерява да съгласува с Украйна размерът на предоставяната отстъпка за газ за третото тримесечие, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в предверието на тристранните преговори по газовите въпроси с участието на Еврокомисията, които ще се проведат във вторник във Виена, предаде РИА Новости.

„Това решение приема правителството на Руската федерация, а не Украйна. Затова тук не е необходимо никакво съгласие“, заяви Новак пред журналисти.

Той посочи, че изчисляването на доставките на руски газ по договора между „Нафтогаз“ и „Газпром“ ще се извършва през третото тримесечие, изхождайки от цена 247,18 долара за хиляда кубически метра.

По-рано, на 29 юни, руският премиер Дмитрий Медведев проведе среща с Новак и ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, на която бяха обсъдени газовите взаимоотношения с Украйна. Медведев съобщи, че руското правителство е приело решение да предостави на украинската страна отстъпка за третото тримесечие в размер на 40 долара. В резултат цената на руския газ за Украйна с отстъпките за този период ще бъде 247,18 долара за хиляда кубически метра, тоест същата цена, каквато бе и през второто тримесечие.

„Това не означава, че (Украйна – ред.) трябва да приеме (предложената от Русия цена)“, каза Новак като добави, че за Русия не е важно дали Украйна ще приеме тази цена.