Новак: Русия е готова да обсъди въпроса за замразяването на добива на нефт

Русия е готова да обсъди въпроса за замразяването на добива на нефт, но към момента не съществува такава необходимост. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде ТАСС.

„Ние винаги сме заемали позицията, че сме готови за преговори. Ако такава необходимост се появи и условно страните от ОПЕК поставят този въпрос на обсъждане, ние сме готови да се включим“, каза той в отговор на въпрос за необходимостта от замразяване на добива на петрол.

Според министъра към момента предпоставките за това не са съзрели, предвид факта, че цените на петрола се намират „на малко или много нормално ниво“ – между $40 и $50 за барел.

„Но, ако цените продължат да падат, разбира се, такава необходимост вероятно може да възникне. Трябва да се следи каква ще бъде ситуацията през зимния период. Сега са летните пикове на търсене и потребление на петрол предвид топлото време и т.н. Тук трябва да се отчете и сезонният характер“, добави Новак.

Миналата седмица в. The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи, че новата среща между страните-износителки на петрол, на която ще бъде обсъждано замразяването на добива на петрол, може да се състои на 26 септември в Алжир. Инициатори на обсъждането на Венецуела, Еквадор и Кувейт.

На същия ден представител на руското министерство на енергетиката заяви пред ТАСС, че ведомството не е получавало от ОПЕК официална покана за участие в срещата на страните-износителки на петрол в Алжир.

Новак заяви, че не изключва и провеждането на среща с министъра на енергетиката и промишлеността на Саудитска Арабия в Алжир през септември. „В Алжир ще има министерска среща, посветена на конгреса, който се провежда веднъж на няколко години – Световният енергиен конгрес“, посочи още Новак.

Той допълни също, че конгресът ще се състои на 27 септември и ако има споразумение за среща с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, то министрите на двете страни ще могат да проведат преговори в рамките на конгреса.