Новак: Русия е готова в бъдеще да увеличава доставките на газ за Турция

Русия и в бъдеще е готова да гарантирано да доставя газ за Турция и да увеличава тези доставки, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия „Россия 24“, предаде РИА Новости.

„Русия има газ, руският газ е достатъчно евтин. Имаме съответната инфраструктура и ние гарантирано сме готови да доставяме и да увеличаваме обема на доставките на газ (за Турция), каза Новак. Според него „икономическото и търговското сътрудничество трябва да продължи и ще бъде ефективно и за двете страни“, каза министърът, отговаряйки на въпрос за бъдещето на доставките на руски газ за Турция.

Като цяло, по думите на Новак, възможността за увеличаване на доставките ще зависи от възможностите на Турция, както и от развитието на конкуренцията на този пазар. „Турция потребява около 50 млрд. кубически метра газ. При това, предвид ръста на икономиката тези обеми ще се увеличават от година на година. Сега Русия доставя около 30 млрд. кубически метра от тези 50 млрд. Турция получава газ от различни места – Азербайджан, Ирак, Иран, има възможност за доставки на СПГ от Израел. Затова в перспектива всичко ще зависи от конкуренцията и от реализацията на заявените проекти“, каза Новак.

В момента Русия доставя газ в Турция по газопровода „Син поток“, преминаващ по дъното на Черно море, както и по Трансбалканския газопровод през Украйна. През 2014 г. „Газпром“ е доставил на Турция 27,4 млрд. кубически метра газ. По-рано Турция отправи искане към руската страна за увеличаване на доставките на газ по „Син поток“ от 16 на 19 млрд. кубически метра годишно.

В момента обаче, икономическите отношения между Русия и Турция преживяват криза след като на 24 ноември турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24 в небето над Сирия. Тогава президентът на РФ Владимир Путин нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. След инцидента Путин подписа указ за прилагането на мерки за гарантирането на националната сигурност на страната и за специални икономически мерки по отношение на Турция.

В резултат от това преговорите между страните за реализацията на проекта за строителството на газопровода „Турски поток“ бяха преустановени и неговата съдба за момента остава неизвестна. В последно време и РФ, и Турция започнаха да твърдят, че работата по „Турски поток“ е била преустановена още през лятото на 2015 г., т.е. още преди кризата в отношенията между двете страни.