Новак: Европа ще е все по-зависима от руския газ

Зависимостта на Европа от руския газ в бъдеще само ще нараства. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак в интервю за „Российская газета“, цитиран от ТАСС.

„В експертните изчисления (. . .) виждаме, че потреблението на газ в Европа ще расте, тъй като се съживява икономиката. По наши сметки, Европа ще консумира допълнително близо 100 милиарда кубика гориво. А нейната зависимост от вноса на газ ще нараства, защото намалява собственият й добив от находища“, обясни руският министър.

Той добави, че една от причините е, защото сега отново е възникнал въпросът за строителството на трета и четвърта част от газопровода с обем от 55 млрд. кубически метра по „Северен поток“.

„Русия винаги е била за Европа надежден доставчик на енергоресурси“

Русия „винаги е разглеждала Европа като свой стратегически партньор“, в това число и в енергийната сфера, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в публикуваното на 2 юли интервю за немския вестник Handelsblatt.

„Русия винаги е била за Европа надежден доставчик на енергоресурси“, отбеляза той. „Сега ние смятаме да разширим това сътрудничество чрез нови газопроводи“, подчерта Новак, имайки предвид строителството на още два участъка от „Северен поток-2“.

„Ние никога не сме имали планове да се отказваме от Европа. Много отдавна планирахме увеличение на доставките на газ през Балтийско море. Преди всичко, защото разчитаме на ръст на потреблението на газ в Европа“, обясни Новак.

По-рано ТАСС съобщи, че „Газпром“ може да увеличи преките доставки на газ в Европа, като построи два нови участъка с мощност 55 млрд. кубически метра годишно. На 18 юни „Газпром“, E.ON, Shell, и OMV подписаха меморандум за намерения, които предвиждат сътрудничество между горепосочените компании за създаване на газопреносна инфраструктура за пряка доставка на руски газ на европейските клиенти. Става дума за изграждане на две разклонения на „Северен поток“ от руското крайбрежие през акваторията на Балтийско море до брега на Германия. Отчитайки спада в собствения добив на страните в Европа, както и глобалния ръст на нуждата от природен газ, „Газпром“, E.ON, Shell, и OMV ще създадат в близко бъдеще съвместна компания за реализацията на проекта.