Ноам Чомски: Западът тласка Русия в обятията на Китай

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай. Това каза американският философ и политически активист Ноам Чомски в интервю, дадено за RT и цитирано от „24 Часа“.

Въпреки съществуващата в миналото враждебност между Русия и Китай, тези две държави имат общи интереси, а в условията на санкции и друг вид натиск Русия практически е принудена да върви към по-тесни отношения с Китай, заявява още професорът в Масачузетския технологичен институт.

Настоящата политика на Запада подтиква Русия към по-тясно взаимодействие с Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. Центърът на тази значима международна система е Китай.

Противопоставянето между Америка и Китай е част от обявения от Барак Обама завой на Вашингтон на Изток, пише още „24 Часа“.

Сътрудничеството в рамките на планираната търговско-икономическа организация Тихоокеанско партньорство, включваща в себе си редица азиатски страни, но което е изключително важно – без Китай, цели да превърне държавите-членки на тази организация в икономически партньори на американската военна стратегия при завръщането на Вашингтон в Азия.

Американските санкции срещу Русия ще съдействат за изработването на „насрещен курс“ от страна на ШОС или друга организация, в която ще членува Русия. Това обединение ще може да се налага и утвърждава в целия евразийски регион – първоначално в Турция, а след това в държавите от Западна Европа, които имат стари и тесни контакти както с Русия, така и с Изтока – например Германия, обясни Ноам Чомски.