Николай Малинов: След Крим русофобията в България ще намалее

В света се случи нещо уникално. Еднополюсният модел беше разбит. Появиха се хора, които намериха военен потенциал, всякакъв ресурс, за да изпълнят своята воля”. Това заяви в „Здравей, България” депутатът от БСП Николай Малинов в коментар на събитията около анексирането на Крим от Руската Федерация. Представителят на левицата предизвика бурни реакции с думите си в ефира на Националната телевизия. Той честити „на всички православни славяни победата в Третата кримска война” и добави, че след Крим идват Балканите.

 

„Когато говорим за референдума в Крим, ще ви напомня решението на съда в Хага, което каза, че правото на самоопределение не противоречи на териториалната цялост”, каза в „Здравей, България” Малинов, който се опита да обясни позицията си по отношение на кримския референдум и сравни отделянето на автономната република с отцепването на Косово.

 

Иначе думите за това, че „следват Балканите“ издателят на „Дума” разтълкува така: „Вълната на русофобия в България ще намалее след Третата кримска война. Русия винаги е искала на Балканите да има братски държави, а не враждебно настроени”.

 

Говоря от името на 73,8% от българите, които определят себе си за русофили”, заяви Малинов, който е и председател на движение „Русофили”. Народният представител от Коалиция за България разкри също, че е предложил в позицията на БСП за Украйна да се добави текст, осъждащ „кадруването на американците” в Киев, но идеята не била приета от съпартийците му.

 

„В международна комисия ще защитя пробългарската позицията, че ако се обединяваме около идеята за обща декларация за Украйна, тя трябва да включи всички мнения”, каза още Николай Малинов. След отложеното вчера решение за такъв документ, депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че декларацията може да бъде приета след заседание на парламентарната комисия по външна политика.