Николай Малинов: Силна Европа е невъзможна без Русия

Николай Малинов: Силна Европа е невъзможна без Русия

Публикувано от:

Над 12 хиляди души се събраха на 13 септември край язовир Копринка до Казанлък на единадесетия традиционен събор на приятелите на Русия у нас.

“Национално Движение Русофили започна подписка против чуждото военно присъствие в България”, съобщи от трибуната Николай Малинов, председател на движението. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от въодушевената публика.  Николай Малинов се обърна към присъстващите със специално изявление:

„Скъпи приятели, по традиция в тези 5-10 минути, които отделям за да направим равносметка за свършеното през годината и да начертаем плановете и задачите, които сме уточнили в навечерието на празника, е в основата на моето изказване. Този път обаче, се намираме в много по-сложна ситуация. Преди да дам думата на нашите гости, ще зачета една декларация на Национално Движение Русофили във връзка с единадесетия събор, като се надявам да приемете като наша декларация към българското общество. Основните идеи в тази декларация са две. Първата – ние не просто сме против санкции срещу Русия, а смятаме, че Европа е по-силна с Русия и това е един неоспорим факт.

Втората основна съставляваща на тази декларация е, че заявената от нас на 9 май, заедно с всички другари в Координационния съвет (използвам тази дума, без да влагам политически смисъл в нея) ,  защото знаем, че русофилите не са нито леви, нито десни и гостите които сега ще представя, са доказателство, че съборът е уважен от целия спектър на политическите сили в България.

Онзи ден направихме една пресконференция, на която се опитахме да отговорим на българското общество, какво събира 11-та година подред повече от 10-12 000 души всяка година. Позволих си в един може би нетрадиционен начин, да отговоря на зададения въпрос на журналиста, а именно, че само човек, който живее в православна държава,  в православна България може да разбере, че състоянието на любов не е състояние само между два индивида, а понякога дори еднополови, а може да бъде състояние на обществото и дори  любов между два народа.

Скъпи приятели, зачитам декларацията на Национално Движение Русофили.

“Днес ние, русофилите на България се обръщаме към всички български граждани, към политически партии и граждански управления като заявяваме – отношението на преобладаващата част от българите към Русия и руския народ е неподвластно на политическата конюнктура. Ние изпитваме чувства на близост, родство, историческа симпатия към Русия, усещане за цивилизационна общност с руския народ. Българо-руските отношения имат многовековна история и се основават на солидни духовни и исторически традиции, на общи славянски и православни корени. Русофобията в България е вредна за настоящето и опасна за бъдещето на България. Системната русофобия, прилагана вече две десетилетия от медии, политически партии и добре платени неправителствени организации, е антибългарска! Всестранното развитие на връзките ни с руския народ и Русия са изключително важен фактор за просперитета на България и за съхраняването на нашата културна, историческа и цивилизационна идентичност   в съвременния глобализиращ се свят. Агресивността спрямо Русия е дълбоко противоречие както с историческите връзки между българския и руския народ, така и с геостратегическите и икономическите интереси на нашата страна и на Европа. Категорично сме против срещу каквито и да било санкции срещу Русия. Да, ние сме членове на Европейския Съюз и затова ясно  заявяваме – обединена, силна и просперираща Европа не е възможна без и още повече срещу Русия. Категорично сме против използването на български военни бази от САЩ. Използването от САЩ на военни бази у нас, правят България мишена в конфликта с Русия. Въвличането на България в такъв конфликт  противоречи на българските национални интереси и ги превръща в заложник на чужда политика. На 9 май заявихме намерението си за събиране на подписи против американското военно присъствие  у нас. Днес поставяме началото и подкрепа на започналата подписка от партия „АТАКА”. Призоваваме за подкрепа всички българи и български граждани. Заявяваме, че за оцеляването и напредъка на България огромно значение има развитието на българо-руски духовни, културни, политически и икономически отношения. Тяхното разгръщане и утвърждаване като стратегически в националната ни политика е от жизнено значение за българската нация и те трябва да бъдат неподвластни на геополитически сътресения и конюнктурни интереси!

”, каза в заключение председателят на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=vloIkjyXVi8[/embedyt]