Млади кадети по следите на руската бойна слава у нас

В Москва Николай Малинов връчи награди в конкурс за Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

2017_03_25 Malinov - kadeti-1Трима младежи  от Шахти, Самара и Москва –  победители в конкурс за есе на тема „Историята на моето Отечество“, ще посетят България по покана на НД „Русофили“ и ще обиколят места на руската слава у нас. Момчетата бяха отличени в конкурсната категория „Руско-турската война 1877-1878 г. и освобождението на балканските народи“, а наградата им бе връчена от председателя на НД „Русофили“  Николай Малинов.

„В България има 450 паметника, посветени на тази война. Ние знаем поименно всеки руски войник, положил живота си „за  други своя“, свято пазим паметта на руските герои“, каза Малинов по време на церемонията, която се състоя на 25 март в Москва.

Конкурсът се организира за трета поредна година от руския фонд „Наследие“ сред възпитаници на кадетските корпуси и училища в Русия. А категорията за Руско-турската война от 1877-1878 г. се е оказала най-трудна през тази година, отчете журито.

2017_03_25 Malinov - kadeti 3„Това е единствената война, наречена Освободителна. Русия влезе в тази война, за да освободи свои братя по вяра, т.е. в нея имаше висш духовен смисъл“ – подчерта кандидатът на историческите науки Олга Решетникова. По думите й темата е затруднила участниците, защото в съветските години тази война е била забравена,  унищожени са всички паметници,  свързани с нея. И все пак много малко от участниците в конкурса са писали, опирайки се на трактовката, приета в съветската историография, а именно, че войната е била „империалистическа, за присъединяване на нови територии“.

„В нашето общество и сред младежите ни, за съжаление,  продължават да живеят исторически митове от съветско време по най-важните въпроси на отечествената история“, отбеляза  председателят на фонд „Наследие“ Леонид Решетников. Конкурсите  на историческа тема според него са едно от важните направления за патриотичното възпитание на младежите и за разобличаване на опитите да се фалшифицира историята.