Никита Михалков: Води се тотална война срещу славяните!

Никита Михалков: Води се тотална война срещу славяните!

Публикувано от:

Носителят на “Оскар” Никита Михалков гостува за втори път на Емир Костурица на филмовия фестивал “Кустендорф”, пише “Вечер”. Оттам той отговори на няколко въпроса, свързани със съвременната политическа ситуация.
– Какво е мнението ви за политическата ситуация? Отношенията Русия-Запад? Крим? Икономическа криза? Има ли истинска битка за световните ресурси?

Михалков: Това, което се случва, в своята основа е нападение над Славянския свят. Тотална война, в която се допускат всякакви средства. И това не е нещо ново. Тя се е подготвяла отдавна.

– А защо Западът би нападнал славянския свят?

Михалков: Защото се изплъзва от доминантния модел, който е концепция на Запада. Славянският свят по своята природа е обърнат към ирационалното, тук са усмивките, докосването… В западния свят всичко това е по-различно. Значи, Славянският свят излиза от рамката. Видяхме какво се случи в Югославия, гледаме какво става в Украйна.

– И какво ще се случи?

Михалков: Мисля, че последният стожер на Славянския свят е Русия. А основният фронт на отбраната е Евроазия. И географски погледнато, Русия е реален мост между Европа и Азия, а зад нея стоят Китай и Индия. Живеем във време на много сериозни геополитически кризи. Трябва да разберем кой кой е, какво какво е… да знаем какво искаме.