Нивото на корупция в ЕС се оказа 100 пъти по-високо от това в Русия l

Дом на Самсонови-Голубеви (Пречистенка, 35)

Във всички страни от ЕС има корупция, сумарната икономическа вреда от която се оценява на около 120 милиарда евро годишно, това се посочва в публикувания в понеделник първи доклад на Европейската комисия за хода на борбата с това явление в ЕС.

Крайно интересно се оказа сравнението на тези данни с аналогичните за Русия, пише „Взгляд“. По думите на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, корупцията подрива доверието на гражданите към демократическите институции на властта, нанася вреди на националната икономика и лишава държавата от силно необходими данъчни постъпления.

„Както сочи изследването, всеки 12-ти жител на съюза се сблъсква с корупция или е бил неин свидетел”, каза тя.

„Страните членки на ЕС направиха много през последните години за борбата с корупцията, но докладът показва, че това далеч не е достатъчно”, отбеляза еврокомисарят.

Цитирайки данни на руското МВР, изданието отбелязва, че в Русия щетите от корупцията за първите 10 месеца на 2013 г. възлизат на около 21 млрд. рубли или 440.8 милиона евро, от които повече от половината – 11.4 млрд. рубли или 239 милиона евро са върнати на държавата. Това означава, че загубите от корупционните престъпления в ЕС надминават с 272 пъти руските. При това БВП на ЕС е 10 пъти по-голям от този на Русия – съответно 12.6 трлн. евро и 1.4 трлн. евро.

С други думи, дори при коригиране на разликата спрямо обема на икономиките, загубите от корупционни престъпления в ЕС са в пъти повече, отколкото в Русия..

error: Съдържанието ни е авторско!