Не трябва да участваме в „прогнозираната“ война, която вече се води

В глобален мащаб върви битка срещу тенденцията за многополярност на света, с желанието да се запази еднополярността. Виждаме, че Русия има подкрепата на Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Иран и др. страни, които са за една друга международна архитектура, която да скъса с проекта на единствения хегемон.

Днес се води война на континента, но да я определяме само като хибридна е термин от техническия арсенал. Тук съм абсолютно съгласен с папа Франциск, че Третата световна война вече е в ход. Друг е въпросът, че подобно на Студената война тя не може да се води с крайни средства. Мисля, че ще бъде с различни степени на интензивност, защото стигне ли се до пълномащабна гореща фаза ядрената зима ще е на крачка от всички нас.

Важно е при тази нова цивилизационна война да разберем къде сме ние. Вярно, имаме малко парче земя и по ирония на съдбата се озовахме на много ниска точка от своето развитие. Това никога не се е случвало в България и няма смисъл да изброявам белезите и причините – всички ги знаем. Да, били сме под робство, но сме имали демографски виталитет. В момента страната ни е в демографска катастрофа и който не иска да го признае си затваря очите пред страшната истина. Ако така продължаваме – с ниската раждаемост, високата смъртност, неспиращата емиграция на млади българи извън страната, след 20 г., а може и по-рано, ще изчезнем като народ.

Затова, на този тъмен исторически фон и сред тревожните новини от войната в Източна Украйна, за мен е пределно ясно къде трябва да е България – извън горещите конфликти и войни. Никакво участие в тях! Но ни тласкат натам…

Не искам да слушам никакви обяснения от рода -“ притискат ни“, „като членове на НАТО“, „обещали сме“ и др. Вие, смятате ли, че Гърция ще участва във война – и тя е член на НАТО? А мислите ли, че Турция ще се присъедини към тези, които ще извадят ракети и ще насочат оръдия към определен враг? Ами и те са членове на НАТО. Бъдете сигурни – тези две страни ще обърнат гръб на войната! Защото там имат отговорни политически елити, за разлика от нашия, който не е нито елит, нито отговорен. И Унгария няма да участва, а смятам, че този списък с държави, които имат реален суверенитет ще бъде продължен.

В едно съм сигурен – в момента българският политически елит в цялата си пъстрота загърбва и буквално плюе на националния интерес. Тези политици крият от нас основното, което вече се случи – нас вече ни включиха. Не случайно в България дойдоха по едно и също време високопоставени чуждестранни държавници. Така че за мен е ясно – ние сме вътре, във врящия котел.

Затова казвам, че най-важната задача на обществото ни е, ако имаме все още достойнство, независимо от нашите политически убеждения – леви, десни, центристки, всякакви, да прекъснем нашето участие в този сблъсък, в тази война. Тук високо трябва да се чуе и гласът на българската интелигенция – не трябва да има война, ние сме против войната!

И се питам: има ли нещо по-свято от волята да се обявим публично срещу военната машина, в която бавно и неусетно ни въвличат, под различни предлози. По-важно от това не може да има днес за всички нас. Защото, ако страната ни се включи във войната, гарантирам ви, това може да означава край на България, край обществото ни.

Когато ми кажат, че тук, на Балканите, има прогноза за водене на бойни действия, за мен това означава, че вече са планирани. Преди повече от 10 г. четох статия в „Юръпиън Херълд Трибюн“, в която се казваше, че Западът в стремежа си да установи своите ценности му се налага да воюва. Но, продължава авторът, има една голяма слабост – много са ни скъпи жертвите. Когато засвирят траурните маршове обществото започва да се възмущава. И дава решението – от Римската епоха се е знаело, че има наемници. И още по-кошмарното – голяма работа, че някоя майка на Балканите ще заплаче за сина си, на него му е било платено и той е бил наемник.

Затова си мисля, без да бъде упрекван в конспиративно мислене, че тук, в България по тази причина – външни интереси, заедно с антинародния елит – докараха населението ни до мизерия. Изгладниха ни – да няма социална политика, да няма работа за младите, защото тогава, какво? Най-евтино се продава животът. Това е страшното и трябва да го проумеем всички – ние и нашите деца. Имаме нелеката задача, които и каквито сме останали в страната си, да спасим България от поредния провал. През 20 век участието ни във войните винаги е било на страната на губещите. Е, боже мой, нашите политически елити на нещо научиха ли се? Не, защото в името на своите користни цели те са готови да стъпчат националния интерес и да пратят български момчета да гинат за чужди мераци. Това не бива да позволяваме!

 

Автор: Проф. Нако Стефанов, доктор на философските науки, д-р по история, японист и изследовател на Източна Азия – Китай, Корея и Япония.