Не се постигна разрушаване на мита

Публикувано от:

 

Посланикът на САЩ Майкъл Макфол, който обяви във вторник за предстоящата си оставка, смята за свой основен неуспех по време на мандата му факта, че преди три години Русия и Съединените щати не са успели да проявят лидерство във връзка с конфликта в Сирия.

Мога да говоря само за себе си, не съм уверен, че всички мои колеги във Вашингтон са съгласни с това, но аз бих посочил две неща. Първо, това, че ние – САЩ и Русия не успяхме да демонстрираме лидерство в сирийския въпрос преди три години, не три седмици или три месеца, а именно тогава “- казва Макфол в интервю за вестник “Комерсант “.

Нашите две страни носят особена отговорност, и аз смятам това за истински провал по отношение на дипломацията, “- казва посланикът.

Вторият му „провал“, Макфол смята „неуспехът да разруши мита, че САЩ единствено се стремят да предизвикат революция в Русия и да я дестабилизират“

Това е абсолютна глупост! Но, независимо от факта, че две години аз говорих за това във всяко интервю и на всички срещи, не се постигна пълно изкореняване на тези предразсъдъци„ – заявява дипломатът.

Във вторник Майкъл Макфол съобщи, че напуска своя пост след Олимпийските игри в Сочи.

Това е последният ми блог като посланик на САЩ в Руската федерация. Скоро след Олимпиадата планирам да се завърна при семейството си в Калифорния. След повече от пет години работа в администрацията на Президента Обама, настъпи моментът да се завърна вкъщи“, – пише той в своя блог.

Според него, той напуска поста си с чувство на изпълнен дълг.

 .