Не се постигна разрушаване на мита

 

Посланикът на САЩ Майкъл Макфол, който обяви във вторник за предстоящата си оставка, смята за свой основен неуспех по време на мандата му факта, че преди три години Русия и Съединените щати не са успели да проявят лидерство във връзка с конфликта в Сирия.

Мога да говоря само за себе си, не съм уверен, че всички мои колеги във Вашингтон са съгласни с това, но аз бих посочил две неща. Първо, това, че ние – САЩ и Русия не успяхме да демонстрираме лидерство в сирийския въпрос преди три години, не три седмици или три месеца, а именно тогава „- казва Макфол в интервю за вестник „Комерсант „.

Нашите две страни носят особена отговорност, и аз смятам това за истински провал по отношение на дипломацията, „- казва посланикът.

Вторият му „провал“, Макфол смята „неуспехът да разруши мита, че САЩ единствено се стремят да предизвикат революция в Русия и да я дестабилизират“

Това е абсолютна глупост! Но, независимо от факта, че две години аз говорих за това във всяко интервю и на всички срещи, не се постигна пълно изкореняване на тези предразсъдъци„ – заявява дипломатът.

Във вторник Майкъл Макфол съобщи, че напуска своя пост след Олимпийските игри в Сочи.

Това е последният ми блог като посланик на САЩ в Руската федерация. Скоро след Олимпиадата планирам да се завърна при семейството си в Калифорния. След повече от пет години работа в администрацията на Президента Обама, настъпи моментът да се завърна вкъщи“, – пише той в своя блог.

Според него, той напуска поста си с чувство на изпълнен дълг.

 .