Нетаняху осъди пред Путин засилването на иранското присъствие в Сирия

Нетаняху осъди пред Путин засилването на иранското присъствие в Сирия

Публикувано от:

Израелският премиер осъди пред руския президент Владимир Путин засилването на иранското присъствие в Сирия. Бенямин Нетаняху окачестви позицията на Техеран като заплаха за целия свят, предават Reuters и ТАСС. “Иран полага огромни усилия да укрепи присъствието си в Сирия. Това е заплаха за Израел, за Близкия изток и за целия свят”, заяви той на среща с Путин в черноморския курорт Сочи.

Нетаняху определи като много важни международните усилия за разгром на джихадистката групировка “Ислямска държава”. “Лошото обаче е, че Иран се настанява там, откъдето изчезва победената ИД”, отбеляза той.

“Не можем да забравим и за миг, че Иран ежедневно заплашва да унищожи Израел. Той въоръжава терористични организации, спонсорира и лансира терор”, заяви израелският премиер.

Руският президент от своя страна даде висока оценка на равнището на сътрудничество с Израел и възможността двете страни да обсъждат всякакви възникващи въпроси. Путин изрази особено задоволство от начина, по който се развиват двустранните отношение и изтъкна, че това в значителна степен се дължи и на израелския премиер.

Наред с Иран, Русия е един от главните съюзници на режима в Дамаск. През септември 2015 г. Москва започна военна интервенция в подкрепа на силите на президента Башар Асад.

От избухването на войната в Сирия през 2011 г. Израел следи изключително внимателно развоя на събитията при съседката си, стараейки се да не бъде въвлечен в конфликта, а същевременно да си запази правото на прецизни удари по конвои, предназначени за ливанската организация “Хизбула”, или по позиции на сирийските правителствени сили.

Според високопоставен израелски представители през юли Нетаняху изразил несъгласие с инициираното от САЩ и Русия примирие в Южна Сирия, твърдейки, че то засилва присъствието на Иран.

Предложено от САЩ, Русия и Йордания спиране на бойните действия влезе в сила на 9 юли и като цяло то се спазва.