Немците разработили оръдие за борба с „Армата“

Немският концерн Reinmetall Defence обяви, че е разработил оръжие, което е способно да се бори със съвременните танкове, към които се отнасят последните модификации на руските Т-90 и Т-14 на платформата „Армата“, предаде телевизия „Звезда“.

Представител на компанията направи въпросното изказване на международната изложба на оръжия Eurosatory-2016, предава ТАСС.

„Разработката на опитния образец на новото оръдие приключи през май 2016 г.“, уточниха от Reinmetall Defence.

От концерна допълниха, че огневите изпитания на оръдието ще започнат в най-скоро време. Не бяха уточнени конкретни срокове, но бе представена определена информация за самото оръдие.

Пълната му маса е около три тона. Може да бъде използвано както от разработваните в момента танкове, така и от тези, които вече са на въоръжение. Също стана ясно, че се разработват два типа снаряди за оръдието – бронебоен подкалибрен и осколъчно-фугасен.

Очаква се танкът „Армата“  да стане новия основен боен танк на сухопътните войски на Русия. Машината е снабдена с 125-милиметрово оръдие, разположено на дистанционно управляема кула, в която няма екипаж.

„Армата“ има принципно нови тактически и технически характеристики, нов автомат за зареждане на снарядите, като също така екипажът е отделен от стрелковите механизми, което способства за безопасността танкистите.