Немското министерство на отбраната призова Русия открито да съобщава за броя на войските си

Немският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен призова Русия да докладва движението и броя на войниците си.

В четвъртък германският координатор по международното сътрудничество с Русия, Азия и страните от Източното партньорство заяви, че трябва да се избегне евентуалното ескалиране на напрежението между НАТО и Русия.

По-рано през юни германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обвини държавите, членуващи в НАТО, че кръстосват саби, което предизвика критиките на много германски политици, включително и от управляващия Християндемократически съюз.

„Би било мъдро НАТО и Русия да обявят публично своите движения и броя на войниците си в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Подобно предложение бе направено много отдавна от НАТО, който преди всичко е алианс за отбрана,” заяви германският министър в интервю за Bild am Sonntag.

Фон дер Лейен подкрепя стратегията на НАТО, която е отговор на „руската агресия”.

Тя отбелязва, че отношенията с Русия трябва да бъдат подобрени, но настоява, че Москва трябва да се придържа към международните правила.

„За диалог са нужни поне две страни,” добавя министърът.

От 2014 г. насам северноатлантическият алианс увеличава военното си присъствие в Европа и по-специално в Източна Европа и държавите, граничещи с Русия, оправдавайки действията си с намесата на Москва в Украйна. Русия многократно отхвърли тези обвинения и предупреди НАТО, че военните установки по границата с Русия са провокативни.

Членовете на блока трябва да обсъдят увеличаващите се дейности на Алианса по източния фланг на 8-9 юли на годишната среща на върха на НАТО във Варшава.