Немски правозащитници изпратиха открито писмо до Меркел с призив за подобряване на отношенията с Русия

Немски правозащитници изпратили открито писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел с призив да съдейства за подобряване на отношенията с Русия. Инициатор на писмото, под което са поставили подписите си над 100 обществени дейци и политици, е правозащитната международна организация Юристи срещу ядреното оръжие (IALANA).

Текстът на посланието е на разположение на ТАСС и ще бъде публикуван днес — в деня на годишнината от нападението на хитлеристка Германия над СССР.  Писмото ще бъде публикувано и от немските медии.

„Призоваваме най-накрая да се извлекат уроците от тази, превърнала се в най-ужасната война, в името на ново качество на руско-германските отношения“, пишат авторите. Те отбелязват, че руското изкуство е неотменна част от европейската култура. Това може да бъде „база за приятелски отношения“, в рамките на които страните могат да обсъждат актуални проблеми и да преодоляват противоречията, се казва в текста на IALANA.

„В този важен за историята ден — 22 юни 2016 г. ние се обръщаме към канцлера на републиката Ангела Меркел и към федералното правителство: само политика на съгласие с Русия, само политика на решаване на конфликтите и преодоляване на противоречията на базата на международното право е предлага перспектива за мирното бъдеще на Европа“, се казва още в текста на посланието.

Подписалите се под писмото припомнят за Основополагащия акт Русия-НАТО, в който алиансът „се отказва от дългосрочно разполагане на войски в Източна Европа“. „Всички страни в договора (НАТО и Русия, бел. ред.) признават, че не са противници и че безопасността на всички държави в евроатлантическата общност е неделима. Трябва да се върнем към тези задължения, за да можем в средносрочна перспектива да приключим с политиката на двустранни икономически санкции“, отбелязват авторите.