Немски политолог: Нови крадци дойдоха на власт в Украйна

В Украйна е настъпило „призрачно спокойствие”, счита немският политолог Малвин Ополд. Минските споразумения предвиждат оттегляне на тежкото въоръжение. Поради факта, че това не се случва, двете страни си остават нащрек, отбелязва той в интервю за Tages-Anzeiger, предаде РТ.

Ополд се придържа към мнението, че би било по-добре да се премине от военни действия към политически процес. При това е необходима „федерализация, тоест провеждане на местни избори според украинската конституция”. Такъв вариант обаче, трябва да приемат и опълченците, уточнява още изданието.

Ополд разказва как разговарял с приятели в Киев, които подкрепяли преврата на Майдана, и те му казали: „Сега управляват крадци, по-лоши от предишните”. Новият украински президент Петро Порошенко, според тях, има влияние върху основните банки и получава изгода от колебанията в курса на гривната. В страната „царят дълбоко разочарование и песимистични настроения”, счита още немският политолог.

Ополд отбелязва, че в централните области на Украйна хората вярват в „утопията, която проектира в бъдещето съвременните идеи като демокрация и благосъстояние”. Въпреки това обаче, в източната част на страната господстват носталгията по съветските времена, а резултатът от събитията на Майдана се възприемат като загуба на миналата стабилност.

Немският политолог подчертава, че в действителност на Майдана е имало различни хора, а не само „бандити и фашисти”. В същото време той признава, че остава важен въпросът, каква роля в преврата е изиграла партия „Свобода”, в основите на която стояха украинските националисти.

Тук е мястото да отбележим, че от 1942 г. украинските националисти се сражавали срещу Съветския съюз и отчасти си сътрудничили с нацистите. Сега техният водач Степан Бандера се почита като национален герой, пише Tages-Anzeiger. В него чест се издигат паметници, той се изобразява в пози, в които по-рано изобразяваха Ленин. Бандера е един от малкото герои на независимостта, паметта за когото може да бъде възродена в Украйна, счита политологът. Девизът „Слава на Украйна. Слава на героите” е възникнал именно сред бандеровците, в организациите на украинските националисти, припомня той.

Според Ополд, в Украйна в момента се опитват да създадат независима национална идентичност. До днес значима роля в този процес играеха десните националисти.