Немски медии: На Балканите смятат Путин за пример за подражание

Немски медии: На Балканите смятат Путин за пример за подражание

Публикувано от:

На Балканите се отнасят към Владимир Путин с голямо уважение и всячески го демонстрират: в Сараево младежите носят тениски с изображението на руския президент, а в Белград може да се видят плакати, на които Русия е наречена „големият славянски брат” на Сърбия, пише немският бизнес-вестник Handelsblatt.

Според изданието, в Сърбия ситуацията е аналогична: независимо че страната е кандидат за член на ЕС, Русия повсеместно присъства в живота. Огромното мнозинство от населението подкрепя курса на сближение с Русия. Хората не са забравили бомбардировките на НАТО през 1999 г. и пълната руска подкрепа за Косово.

Сърбите са убедени, че единствено Русия може да им окаже помощ. Когато миналата година Балканите ги сполетя наводнение, именно РФ помогна на хората бързо и без бюрократически протакания. Докато в Брюксел още обсъждаха как и с какво да помогнат, Русия вече изпрати вертолети, пречистваща техника, медицинска помощ и спасители, пише Handelsblatt.

Изданието припомня, че Русия и територията на Западните Балкани са населени с православни славяни, традиционно свързани помежду си.

На Запад възприемат с тревога сближението на Русия с балканските страни. Държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на годината заяви, че Сърбия, Черна гора, Косово и Македония се оказаха „на линията на огъня” между Русия и Запада.

Според експерта по Балканите от немския Фонд на икономика и политика Душан Реджич, причината за благоразположението на жителите от региона към Русия се крие в това, че „икономическите преобразования” в тези страни така и не започнаха да функционират с пълна сила. Обещанията на ЕС така и не бяха изпълнени и в настоящия момент, твърди експертът, съществува риск от „сериозен икономически упадък”. В тези условия някои политици биха искали да се появи „контрапроект на ЕС”.

Реджич счита „истерията по отношение към Русия на Балканите” неоправдана: според него руското влияние върху политиката в региона е ограничено – Сърбия се „придържа към европейския курс, но при това не иска да губи Русия от поглед.