Изказване на Владимир Путин пред Генералната асамблея на ООН Изказване на Владимир Путин пред Генералната асамблея на ООН

Изказване на Владимир Путин пред Генералната асамблея на ООН Изказване на Владимир Путин пред Генералната асамблея на ООН

Немски историк: За разлика от нас, Путин води „голяма игра”

Публикувано от:

Русия действа на международната арена подобно на великите държави от миналите столетия, твърди историкът от Бонския университет Харалд Бирман в интервю за немската телерадиокомпания ARD.„Сегашната световна политика напомня по-скоро не ситуация от времето на Студената война, а от силовата политика на ХІХ или началото на ХХ век. Путин води „голяма игра”, в която великите държави играли със столетия. Ние се отучихме да мислим с тези категории, особено в Германия” – казал Бирман.

Според него, охлаждането в отношенията на Русия и САЩ има малко общо със Студената война, която представлявала сблъскване на две идеологии. Той също така изключил вероятността за военен конфликт между двете страни.

Влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон не станало за един час. Своя роля изиграло, според него, отказът на Русия „мълчаливо да се примирява” с господството на Запада край своите граници, а САЩ при Барак Обама провеждаха твърде не последователна политика.

Бирман също отбелязва, че САЩ вече не са абсолютни лидери в международната политика: по време на президентството на Обама на международната арена се образува вакуум, който запълват други играчи.

Според него, Москва придоби основания да заяви, че е станала „важен и понякога страшен” играч, участващ в решаването на световните проблеми.

Превод и редакция: БЛИЦ