Немски икономист: Санкционният фронт на ЕС срещу Русия се разпада

Немски икономист: Санкционният фронт на ЕС срещу Русия се разпада

Публикувано от:

Удължаването на европейските санкции срещу Русия няма обективно основание и не е в интерес на ЕС. Това твърди главният икономист на Федералната банка в Бремен Фолкер Хелмайер в интервю за германското издание „Deutsche Wirtschafts Nachrichten”, предаде RT, цитиран от “Руски дневник” .

Според Хелмайер „в най-добрия случай удължаването ще отговори на интересите на трети страни и, съдейки по обстоятелствата, на НАТО“.

Руско-европейските отношения могат да се нормализират, ако в преговорния процес всички участващи страни имат „гарантирано равни права“, отбеляза икономистът.

„Повече от убеден съм, че първото отслабване на санкционния режимможе да се очаква в средата на 2016 г.“, подчерта той. „В последните месеци санкционният фронт на ЕС се разпада пред очите ни“.

Фолкер Хелмайер обърна внимание и на факта, че благодарение на успехите на Москва в борбата с „Ислямска държава“ (ИД), животът вСирия започва да се стабилизира. Тази „укрепваща доверието“ стъпка на Москва в същото време „открива нови хоризонти за по-тясно сътрудничество“, смята експертът.