Немски журналист: Европейските медии „обслужват“ САЩ под натиска на ЦРУ

Ако отворим днес страниците на произволен европейски вестник или списание, ще попаднем на десетки статии за това, колко добре се живее в Щатите. Дали това обаче е така?

Немският журналист Удо Улфкоте разказа пред телевизия RT, че той например е бил принуждаван да публикува статии на американски агенти, подписани от негово име. Отказът на журналиста би означавало да бъде уволнен. Улфкоте разкри как се „правят” гръмките статии в европейските вестници.

„Публикувах от свое име статии, написани от агенти на ЦРУ и други служби, най-вече от немските тайни служби”, разказа журналистът.

„Един прекрасен ден агентите от BND (германската Федералната служба за разследване) дойдоха при мен в кабинета ми в Frankfurter Allgemeine във Франкфурт. Те поискаха от мен да напиша статия за Либия и Муамар Кадафи… Дадоха ми цялата необходима секретна информация и ме накараха да сложа името си под статията”, сподели журналистът.

В тази статия пишело, че Кадафи се опитва да построи тайно завод за изработване на химическо оръжие. Историята се разнесла из всички световни медии буквално за броени дни.

Освен в интервюто пред RT, Улфкоте разказва цялата истина за медиите в книгата си „Купени журналисти”, където авторът споделя, че съжалява и се срамува от това, което е правил в миналото.

„Аз вършех погрешни неща. Правех го, за да манипулирам хората. Това беше истинска пропаганда. Моите колеги също се занимават с подобни неща, защото са им платили. Става дума не само за журналистите в Германия, но и в цяла Европа”, заяви Улфкоте.

„Станах дори почетен гражданин на Оклахома, защото пишех статии, одобряващи политиката на САЩ. Подкрепяха ме агенти от ЦРУ, а аз им помогнах в няколко случая, в които без моята журналистическа помощ, те просто биха се опозорили”, каза още журналистът пред RT.