Немският бизнес в Русия критикува удължаването на антируските санкции

Немският бизнес в Русия критикува удължаването на антируските санкции

Публикувано от:

„Санкциите са политическа задънена улица. Искаме и се нуждаем от диалог“, се подчертава в изявление на президента на Руско-германската външно-търговска палата, предаде ТАСС, цитиран от “Руски дневник”.

Удължаването от страна на Брюксел на санкциите срещу РФ усложнява процеса на възстановяване на отношенията между ЕС и РФ. Това се казва в изявление на президента на Руско-германската външно-търговска палата Райнер Зеле.

„По-нататъшното продължаване на взаимните ограничения усложнява възобновяването на сътрудничеството между Русия и Европа“, смята Зеле.

„Санкциите са политическа задънена улица. Искаме и се нуждаем от диалог“, се подчертава в изявлението. „Това е в интересите на Германия и целия ЕС. И, разбира се, в интересите на руската икономика“, подчерта той.

Едновременно с това той призова Москва и Киев да „положат повече усилия за спазването на Минските споразумение“.

Както се отбелязва, Външно-търговската палата е провела анкета сред 800 компании – членове, и повече от 80% от анкетираните са изразили съмнения в политическата ефективност на санкциите. 2/3 са усетили техните негативни последствия, всяка втора компания е попаднала под влиянието на финансови ограничения.

Европейски дипломатически източник в Брюксел съобщи, че комитетът на постоянните представители на ЕС е съгласувалудължаване на икономическите санкции срещу РФ  с шест месеца – до 31 януари 2017 година. Това решение трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС на ниво министри.