Неизбежното денонсиране

Държавната Дума денонсира четири руско-украински споразумения, засягащи Черноморския флот.

Съответният закон, иницииран от президента Владимир Путин, беше приет на заседанието на долната камара на руския парламент на 31 март. Депутатите гласуваха единодушно. Всъщност този документ юридически фиксира това, което стана очевидно в светлината на последните събития. След присъединяването на Крим към Русия Москва автоматично губи необходимостта от арендуване на обекти на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна до 2042 година, както беше предвидено от споразуменията. Между другото, фактът на денонсирането свидетелства, че Москва сега няма повод за предоставяне на Киев на газови преференции. Както е известно, арендуването от Русия на обекти за Черноморския флот директно влияеше върху стойността на горивото. Съдейки по емоционалната реакция на днешните украински власти, решението на Русия не им се харесва, но те не могат да възразят с нищо.

Проектозаконът за денонсиране беше внесен в Държавната Дума на 28 март и бе подкрепен от всичките четири парламентарни фракции. Членът на комитета по бюджета и данъците Евгени Фьодоров разказа в интервю за „Гласът на Русия“, какво означава това решение:

– За разполагане на Въоръжените сили на Руската Федерация на територията на Русия, а точно такива станаха Крим и Севастопол, договори с други държави не се искат. Те се превръщат в обикновени военни бази, в случая военноморски, каквито има навсякъде в страната.

По-специално, законът спира действието на споразуменията от 1997 и 2010 година относно параметрите на разделянето на Черноморския флот, статуса и условията на неговото пребиваване в Украйна и взаимните разплащания на страните. Денонсирането изцяло отговаря на Виенската конвенция за международните договори от 1969 година.

Политологът Владимир Слатинов не е сигурен, че в чужбина решението на Държавната Дума ще бъде възприето безусловно, но това по никакъв начин не влияе на решението на Москва да действа от свой интерес и съгласно международните норми:

– Крим и Севастопол са включени в състава на Русия и основания за продължаване на действието на споразуменията повече няма. Т.е. Москва повече няма задължения във връзка с арендуването на съответни територии и заплащането за тях. В този смисъл руската логика е изключително органична и естествена. Друг е въпросът, че това няма да бъде прието от Украйна и онази част на световната общност, която смята присъединяването на Крим и Севастопол за нелегитимно. Но това си е техен проблем, защото в този въпрос Русия се държи твърдо и е готова да върви до край.

error: Съдържанието ни е авторско!