Незнайко, Бобик и Барбос и още 8 весели персонажи на Николай Носов

В детството и юношеството Николай Носов се увличал от музика, шахмат, театър, фотография, мечтаел да стане химик и даже направил на балкона малка лаборатория. Но успех на талантливия «фантазьор» му донесли детските разкази и повести.

Преди 105 години се родил един от най-добрите детски писатели – — «бащата» на Незнайко Николай Носов. С разказите, повестите и романите на Носов са израснали няколко поколения, но децата до наши дни все още го обожават, а по неговите книги снимат мултфилми.

Незнайко. Трилогия за Незнайко

Незнайко. Кадър от филма «Незнайко на Луната».

За приключенията на „малчо“ авторът е написал три книги. По думите на самия Носов, героят има реален прототип — дете «с присъщата за неговата възраст неутолима жажда за дейност, знания и в същото време палавост, неспособност да задържи своето внимание върху един предмет ».

Винтик и Шпунтик. Трилогия за Незнайко

Винтик и Шпунтик. Кадър от филма «Незнайко на Луната» 

Два весвесели брата — за всичко ги бива, никога не се заседяват на едно място и постоянно нещо измислят: именно те са конструирали за малките въздушен балон, ракети и чудо-прахосмукачка. Неразделнитенизобретатели се появяват във всички книги заайка, а съъъщо в отделен разказ.

Пончик. Трилогия за Незнайко

Пончик. Кадър от фильма «Незнайко на Луната»

Жизненото кредо на дебеличкия любител на кифлички и банички: «Не трябва да се нарушава режимът на хранене». В лунния свят малчо се опитвал да открие своя дейност – да продава сол, но местните търговци го разорили.

Знайко. Трилогия за Незнайко

Знайко. Кадър от филма «Незнайко на Луната»

Ученият малчо с «глава като краставица» открил лунит и антилунит, изобрретил прибор за безтегловност и участвал в Лунна експедиия. Любимата песен на Знайко — «В траве сидел кузнечик».

Пилюлкин. Трилогия за Незнайко

Пилюлкин. 

Докторът на града на цветята лекува на принципа : «Вътрешно трябва рициново масло! А външно не мед, а йод!» Малчо може да бъде намазан с йод «за поучителност»: например, да не се бие. Той носи пенсне.

Бобик и Барбос. «Бобик на гости на Барбос»

Бобик и Барбос. Кадър от филма «Бобик на гости при Барбос»

Очарователни кучета, лъжливият самохвалко Барбос и доверчивият Бобик, твърде скоро много фрази от разказа на Носов са станали крилати — например: «Хладилникът е мой, и всичко, което се намира в хладилника , също е мое!»

Мишутка и Стасик. «Фантазьори»

Мишутка и Стасик. «Фантазьори». Кадър youtube.com

«Къпех се веднъж самичък в морето, и ме нападна акула акула. Аз я ударих с юмрук, а тя цап по главата – и я отхапа, — разказвал Мишутка на своя приятел. Персонажите на Носов са лъжливи, но едновременно с това са добри и винаги са готови да споделят с приятеля си последното, което имат.

Витя. «Витя Малеев в училище и вкъщи»

 

Витя Малеев в училище и вкъщи. Кадър youtube.com

Живата шапка.

Въпреки, че тайнствената «жива шапка» се оказва обикновен котарак, момчетата- страхливци до последно се страхуват и даже я «атакуват» с  картофи.

Коля. «Дневникът на Коля Синицин»

Фрагмент от корицата на книгата «Дневникът на Коля Синицин» от Николай Носов.

Ученикът старателно си води дневник, защото мама му е обещала да му купи за това вечна писалка. Разбира се много от неговите записки са еднотипни : «Цял час мислих, за какво да пиша, и нищо не измислих. Но аз не съм виновен, че нямаше никакви интересни приключения ».

http://www.aif.ru/culture/book/1028619