Американец влиза в Министерството на енергетиката

Българското правителство е приело американски експерт да влезе в Министерството на енергетиката, за да помага за решаване на проблемите там. Това стана ясно при  първото изслушване на министър Теменужка Петкова в енергийната комисия на парламента вчера.

Американски енергиен експерт ще дойде в България, за да работи по проблемите свързани с финансовото състояние на енергетиката. Той обаче по никакъв начин няма да влияе на политиката на министерството. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в блиц контрола в ресорната парламентарна комисия пише economic.bg

Пристигането на човек от Вашингтон е договорено по време на разговорите с американския държавен секретар Джон Кери, който бе на посещение в София преди седмица, стана ясно от думите на Петкова. Според нея Кери „поставил дипломатично и партньорски въпросът с тежкото финансово състояние на българската електроенергетика“.

Тя съобщи още детайли от посещението на Джон Кери у нас. Петкова бе категорична, че държавният секретар на САЩ не е оказвал натиск за проучвания за шистов газ в България. Енергийният министър добави, че с Кери са обсъждали ситуацията с двата американски ТЕЦ-а – „Марица-Изток-1“ и „Марица-Изток-3“.