На 9 май радикалите в Украйна се готвят за провокации, а ветераните – за празник

Въпреки противодействието на властите в Киев, на 9 май в Украйна имат намерение да отбележат Деня на Победата, да отдадат почит към паметта на загиналите по време на Великата Отечествена война и да организират празник за живите днес ветерани, пише вестник „Известия“, цитиран от ИА Фокус
Според източник на изданието във Върховната рада (парламента – б. пр.) на Украйна, за част от населението на страната 9 май остава свещен празник и станалото вече традиционно шествие „Безсмъртен полк“ задължително ще се състои. Планират се редица тържествени акции и с подкрепата на руското посолство в Украйна.
Междувременно, по информация на „Известия“, градската управа на Киев възнамерява да ограничи провеждането на масови мероприятия на 9 май заради „Евровизия“, тъй като именно тогава ще бъде и първия полуфинал на музикалния конкурс.
През последните години 9 май в Украйна все повече се свързва не с паметта за Великата Победа, а със скандалите и провокациите на радикални елементи и с опитите на официален Киев по всякакъв начин да възпрепятства провеждането на паметни мероприятия. Очаква се в скоро време Върховната рада да разгледа законопроект, с който Денят на Победата да бъде премахнат от списъка на почивните дни, като акцентът ще бъде изместен към 8 май, когато в Европейския съюз се чества победата над нацизма.
Въпреки това, по-голямата част от обикновените украинци все още асоциират Деня на Победата именно с 9 май и много от тях възнамеряват да вземат участие в акцията „Безсмъртен полк“. Вярно, шествието няма да се казва така, а „Никой не е забравен! Нищо не е забравено!“.