На 9 май България се включва за трети път в световната инициатива „Безсмъртният полк“

На 9 май за трети път в България ще се проведе световната инициатива „Безсмъртният полк“. У нас тя носи названието „Безсмъртен полк- България“. Тази година ще се включат повече от 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави. Миналата година градовете бяха 30.

Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 души – двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна. Инициативата се случва благодарение на десетки движения и организации. Сред инициаторите са Съюзът на ветераните от войните на България, Координационен съвет „България-Русия“, Координационен съвет на руските съотечественици в България, Съвета на руските ветерани от Втората световна война, живеещи в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Българският антифашистки съюз, Отечественият съюз, НД „Русофили“, форум „България-Русия“, Сдружение „Руски клуб – София“ и др.

Програма на шествието по градове

Къде да намеря Георгиевска лента?

В София шествието стартира в 9 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

След това колоната тръгва към паметника на Съветската армия, където  в 10.00 часа ще има полагане на цветя. Приветствие ще произнесе посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров. Следва концерт, организиран от координационния съвет „България-Русия“.

От 10,30 ч. е полагането на венци и цветя пред Костницата в кв. „Лозенец“, а от 11,30 ч. – пред Паметника на загиналите българи – участници във Втората световна война, в парк „Владимир Заимов“.

„Безсмъртният полк“ обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2011 г. в руския град Томск.

През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия и други.