На 25 януари Висоцки щеше да стане на 76

Москва, 25 януари. На 25 януари Владимир Висоцки щеше да навърши 76 години. Но за да остане завинаги в нашата памет, на актьора, барда и поета му стигнаха 42 години, пише ИТАР-ТАСС.

В събота в театъра на Таганка, на сцената на който се разгърна актьорският талант на Висоцки, отново ще бъде представен спектакълът на Юрий Любимов „Владимир Висоцки”. Неговата премиера се състоя на 25 юли 1981 година – по повод годишнината от смъртта на актьора, но след това спектакълът беше забранен и се върна отново на сцена чак през 1989 г. Поетичното представление е замислено като диалог между актьорите и гласа на Висоцки. На сцената ще излязат приятели  на Висоцки, а също така колеги, които не са го познавали лично.

Според установената традиция в навечерието на рождената дата на поета в Москва бе връчена наградата „Своя колея” („Свой път”). Учредената  през 1997 г. от Благотворителния фонд „Владимир Висоцки” награда се връчва на онези, които при най-трудни обстоятелства не изменят на убежденията си и на които днес Висоцки би желал да посвети своите песни.  Тази година наградата бе връчена на президента на Държавния музей за изобразителни изкуства на Русия „А. С. Пушкин” Ирина Антонова..