На 2 май 2015 година от живота и сцената си отива Майя Плисецкая

На 2 май 2015 година в Мюнхен, на 90- годишна възраст, умира от масивен инфаркт на миокарда великата балерина, Майя Плисецкая.

„Два дни лицето на Майя беше сурово, опънато от болка. И изведнъж тя меко се усмихна. Аз я попитах: „Познаваш ли ме?“ – „Обожавам те! – отговори Майя. И се усмихна така красиво, както само тя умееше.“ Така описва последните часове на великата актриса Майя Плисецкая най- близкият за нея човек, Родион Щедрин, с когото тя прекарва 57 години от живота си.

„През април бяхме в Русия. Отначало в Петербург, в Мариинка, на моя премиера. Майя беше на банкета цяла нощ до 5 часа сутринта, заедно с всички, беше весела. Все повтаряше, как ще премине тази година до юбилея. После пристигнахме в Москва, имахме много работа там. В това число и по организацията на юбилея. Върнахме се в Мюнхен. Отидохме на футболен мач, тя много обичаше да ходи на стадиона. И там я покоси инфаркта.“

По целият свят е признат за неповторим уникалният стил на танца на Майя Плисецкая, нейната гъвкавост, пластичност и изящното движение на ръцете. Световната слава на великата балерина е недостижима, уникална и до днес.

Източник: www.zarata.org