На Урал откриха фабрика за култивиране на човешка кожа

Русия, Екатеринбург. Уникална станция, произвеждаща 24 часа дневно биоматериал може да спаси живота на хиляди пациенти. И не само на онези, които се нуждаят от присаждане на кожа. В новата лаборатория могат да бъдат произвеждани дори стволови клетки, съобщава руският канал НТВ.

Уралските учени решили, че пари за здраве не трябва да се пестят и инвестирали 400 милиона рубли (повече от 1 600 000 лева) в машина за производство на човешки клетки, в които, смятат те, се крие бъдещето на медицината. В скоро време конвейерът на Института за медицински клетъчни технологии в Екатеринбург ще бълва милиарди фибробласти – клетки на съединителната тъкан, ускоряващи зарастването на всякакви травми по кожата. Например, изгаряния.

«Използваме донор, от който взимаме фрагмент кожа. От него отделяме фибропласти и – във флакона», – разяснява технологията сътрудник на лабораторията.  По-нататък идва ред на техниката. Вместо човешки ръце – една механична. Тя изпраща биологичния материал в инкубатор. За клетките са създадени специални парникови условия. В блока, където материалът ще прекарва по няколко дни, се поддържа температура 37 градуса и ниво на въглероден двуокис 5%. Едно от главните предимства на автомата е абсолютната стерилност. Донорският материал е 100% защитен от заразяване с бактерии и инфекции. Две седмици и той е готов за лекуване на всякакви рани!.