Крим се завръща в Русия

СИМФЕРОПОЛ, 16 март. /ИТАР-ТАСС/.

 В Крим са гласували 93% от избирателите за присъединяване към Русия. 7% са предпочели Крим да съхрани своя статут като част от Украйна. Това са данните на екзит-пола на Републиканския институт за политически и социалогически изследвания по заявка на агенцията Криминформ върху повече от 200 избирателни секции.

Реакция на наблюдателите

Наблюдателите не са зафиксирали сериозни нарушения на референдума. Заместник секретаря на обществената палата на РФ Владислав Гриб заявява: „Еднозначно са спазени всички демократични процедури“. По думите на наблюдателя „на референдума е организирано открито, прозрачно гласуване, в съответствие на всички юридически норми“.

Референдумът в Крим, се провежда свободно, процедурата по неговото провеждане съответства на нормите на международното право, добавя сръбският обществен деятел Миленко Баборац. „За нас беше удивително, колко хора идваха в секциите. След 1 час гласуване в болшинството от тези секции където бяхме, бяха гласували около 15% от избирателите:, – отбелязва той.

 Председателят на мисията на международните наблюдатели Матеуш Пискорски (Полша) отбелязва: „Референдумът съответства на местното законодателство и се проведе в съответствие с нормите на международното право. Това, което ние наблюдавахме в Крим по нищо не се отличава от плебесцита във всяка демократична европейска страна“.

http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1051373

kp.ru