На прощаване – Обама иска добри отношения с Русия

На прощаване – Обама иска добри отношения с Русия

Публикувано от:

Американският президент Барак Обама даде последната си пресконференция в Белия дом като държавен глава.

Той се спря въпроси като отношенията между Русия и Украйна, санкциите срещу Русия, конфликтът в Близкия изток и отношенията на САЩ с Куба. Президентът отдели и специално внемание на отношенията между Русия и САЩ.

“В интерес на Америка е да има конструктивни отношения с Русия. Това бе моят подход по време на президентството ми – там, където нашите интереси бяха сходни, ние работехме заедно“. „Мисля, че е в интерес на Америка и на света да имаме конструктивни отношения с Русия“, подчерта той.

Обама счита, че при новия американски президент Доналд Тръмп Москва и Вашингтон могат да осъществят по-нататъшно съкращаване на ядрените си арсенали. Обама припомни, че по време на първия му мандат САЩ и Русия са се споразумели за съкращаване на ядрените си въоръжения и добави, че Москва се е отказала от по-нататъшна работа в това направление. „Ако новоизбраният президент Тръмп съумее да възобнови тези преговори по сериозен начин, то мисля, че има много възможности и за двете страни да намалят ядрените си арсенали“, отбеляза той и изрази надежда, че това ще се случи.

Той изрази увереност, че отношенията между Москва и Киев ще бъдат добри, тъй като двете страни са свързани исторически и културно. „Украйна обаче е независима страна“, добави той.

Обама за пореден път обвини Москва за нарушаването на суверенитета на Украйна и напомни, че санкциите срещу Русия са въведени именно за това. „Ние казахме на руснаците, че щом те прекратят това, санкциите ще бъдат вдигнати“, отбеляза той. САЩ въведоха санкции срещу Русия във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия през март 2014 г. Под тяхното действие попадат руски банки и фирми, както и държавни служители. Забранен бе износът на американски стоки, технологии и услуги за Крим. Американските инвестиции на територията на полуострова също попаднаха извън закона.

Конфликтът в Близкия изток не трябва да се урегулира без създаването на пълноценна палестинска държава, каза Обама. Според него в сегашното си състояние този конфликт е опасен за Израел, вреди на Палестина и на сигурността на САЩ. Той предупреди, че новата администрация на Доналд Тръмп трябва крайно внимателно да действа в Близкия изток и да избягва необмислени стъпки.

Аз встъпих в длъжността президент на САЩ с намерението да направя всичко възможно за съдействие за установяването на мир между израелци и палестинци. Вложихме в това много време и енергия. Беше ясно, че не можем да принудим участниците в конфликта да постигнат мир. Всичко, което можем е да съдействаме на мирния процес и да създадем уснова за него“, посочи президентът. По думите му „необходимо е да се запази възможността за решаване на проблема чрез създаването на две държави“.

Характерът на отношенията между САЩ и Куба се променя, каза Обама и напомни за усилията на неговата администрация за „осигуряване на свобода на пресата и вероизповеданията в тази страна. Най-добри шансове имахме като привлечем кубинците за взаимодействие в бизнеса, търговията и други области, отбеляза той. Според него миграционната политика „сухи крака и мокри крака“, от която САЩ неотдавна се отказаха, е била носител на остаряло мислене и „неадекватна на условията на 21 в.“

По отношение на своето участие в обществения живот след като вече не е президент, Обама заяви, че смята за в бъдеще да прави публични изявления, ако са засегнати „основните ценности на Америка“. Той не изключи възможността да говори по въпроси като дискриминацията, правото на гласуване, свободата на пресата или имиграцията“.

44-ят президент на САЩ се обърна към медиите, за да им припомни отговорността, която носят. “Демокрацията в САЩ не работи без добре информирани граждани и свободната преса играе ключова роля за това”. „Вие /медиите/ носите отговорност пред хората, каза Обама, според когото американските медии се справят с тази задача. “Вие не трябва да бъдете подмазвачи, вие трябва да сте скептични“, отбеляза той.

Обама изрази оптимизма си по отношение на демокрацията в САЩ. Той смята, че сред бъдещите президенти на САЩ ще има представители на различни раси, култури и вероизповедания, че ще има и жени – президенти. „Ще имаме жена-президент, ще имаме президент от латиноамерикански произход, ще имаме президент евреин, ще имаме президент – индус“.

Обама каза още, че в обозримо бъдеще не смята да се кандидатира за каквито и да е било изборни длъжности. „Искам известно време да бъда в сянка и да не слушам собствените си изявления“, каза той. „За мен е важно да имам достатъчно време, за да анализирам този удивителен опит /като президент/“. „Искам да прекарам скъпоценно време с моите дъщери“. Той обяви, че нито една от неговите дъщери не смята да се занимава с политика. След официалното встъпване в длъжност на новия президент, Обама и семейството му ще отидат на почивка, а след това ще се преместят в частно жилище в центъра на Вашингтон. Семейството смята да остане в американската столица докато по-малката дъщеря Саша не завърши училище. Тази есен голямата дъщеря Малия ще започне да учи в престижния Харвардски университет в щата Масачузетс.

Източник: БГНЕС