На новия герб на украинското разузнаване сова пронизва с меч Русия

Явно агресивен герб на украинското разузнаване попадна в обективите на медиите по време на посещение на украинския президент Петро Порошенко в централата на Главна дирекция разузнаване към Министерството на отбраната на Украйна, предаде „Российская газета“

„Бдителна“ нощна птица, която много прилича на американския ястреб, с остри нокти се извисява над картата на света и пронизва с остър меч територията на Русия. Трябва да се отбележи, че Руската федерация е единствената страна на картата, която е маркирана в сиво.

Експерти по хералдика отбелязват, че в подобни символики животните или птиците насочват оръжие само срещу враговете. Не е изключено подобна „креативна“ реклама да е била изискана от другата страна на Атлантика, пише изданието.

Гербът се „украсява“ още от претенциозната латинска поговорка: „Мъдрите ще властват над звездите“.

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова коментира новата емблема на украинското разузнаване със сова, пронизваща с меч територията на Русия, съобщи  „Рамблер“.

„Съдейки по новата емблема на украинското военно разузнаване, на която е изобразена сова, пронизваща територията на Русия с меч, към всички проблеми се прибави още един – орнитоложки. Очевидно, когато са отлетели всички орли, совите е трябвало да се вземат за оръжие“, написа тя в своя фейсбук.

По-рано заместник-председателят на Държавната дума Ирина Яровая заяви, че има основания да бъде изискано обяснение за новата емблема на военното разузнаване на Украйна. Вицепремиерът на Русия Димтрий Рогозин също разкритикува емблемата на украинското разузнаване на Украйна.