На Европа й писна от русофобията

Преподавателят от катедрата по външна политика към ИАИ РГГУ Вадим Трухачов за санкциите срещу Русия:

«Санкциите няма да бъдат отменени напълно, но вероятно ще бъдат смекчени. Да, те ще бъдат продължени, но въпросът е в какъв обем. Кримските санкции вероятно ще се запазят напълно, а санкциите за Донбас може би ще бъдат отслабени. Трябва да се имат предвид изборите във Франция, Германия и редица други европейски страни, които могат да доведат до смяна на ръководството на държавите.

Освен това, много политици в Европа достатъчно дълго вече са против санкциите. Някак си неубедително изглеждат вече тези, които защитават санкциите срещу Русия.

Имам предвид Украйна. Вече дори Байдън каза в прав текст на Порошенко, че санкциите могат да бъдат отменени, защото киевските власти се държат лошо, а какво да говорим за европейците, за които настоящото украинско ръководство и всичко, което се случва в тази страна — е като кост в гърлото.

От една страна европейските лидери не могат да се откажат от санкциите напълно, защото това ще означава да признаят погрешността на политиката си спрямо Русия, а никаква крупна бюрократична структура не обича да признава грешките си.

От друга страна, Украйна се превърна за тях в огромен проблем. Не може европейците да се правят безкрайно, че там всичко е наред и дори е прекрасно, че Украйна е невинна жертва на «руската агресия». Не е възможно. Всичко си има край.

Затова по всяка вероятност ще вземат някакъв среден вариант. Санкциите като цяло ще бъдат продължени, но в по-мек вариант.

До известна степен е възможно да са свали и напрежението между Русия, ЕС и Запада като цяло. «Разменянето на любезности» е по-рядко явление по принцип в сравнение с размяната на заплахи, но като цяло общият тон вероятно ще стане по-конструктивен. Казано с други думи — по-рядко ще викаме един на друг, а по-често ще се чуваме. И това е добре, защото днес диалогът Русия-ЕС практически липсва.

Отслабването на санкциите може да бъде използвано, за да се възобнови диалогът. Но да се говори за кардинално подобряване на отношенията между Москва и ЕС е изключително неправилно очакване.

Едва ли в Европа изведнъж ще започне да обича Русия. От една страна стои някаква лоша Москва, а от друга — се изрисува образът на лошия Киев. Европейците вече не искат да се застъпват за Киев. Писна им. А им писна, защото това застъпничество удари по собствените им джобове.

Ако обявят, че Русия НЕ Е страна в конфликта в Донбас, това вече е повод да смекчат санкциите. Могат да признаят, че Русия няма отношение към катастрофата с «Боинга» над Донбас. Могат да апелират за това, че Порошенко и другите киевски лидери не изпълняват Минските съглашения. Много поводи могат да се намерят, стига да има желание за това.

И политическа воля».

Източник: bgr.news-front.info