На границата между Русия и Украйна се помолиха за мир

В Курска (Русия) и Сумска (Украйна) епархии се състоя традиционно литийно шествие с иконата на Пряжевската Божия Майка , съобщи Патриархия.ру.

Вече много години, през юни ежегодно се спазва тази традиция от братята на Горналски Николаевски Белгородски мъжки манастир в Курска област, където пребивава Пряжевската икона, и в село Мирополие Сумска област на Украйна. Чудотворната светиня на Божията Майка с Предвечния Младенец на лявата й ръка се нарича Пряжевска (от с. Пряжевка недалеч от украинския гр. Житомир). Там се е явила Божията Майка през XVII век.

Божествената Литургия бе отслужена в Горналския манастир от митрополит Курски и Рилски Герман, а Литургията в Николаевския архиерейския манастир с подворие в Мирополие отслужи архиепископ Сумски и Ахтирски Евлоги.

След службата участниците на литийното шествие от Горнал и Мирополие се пресрещнаха до границата. Двама архиереи, оглавяващи приграничните епархии в Русия и Украйна отслужиха молебен, на който били произнесени молитви за мир в Украйна.