Наши русофили – инициатори на международно движение

Национално движение „Русофили“ ще инициира създаването на Международно русофилско движение. Това съобщи на традиционния събор на приятелите на Русия през уикенда край Копринка председателят на движението Николай Малинов.

Над 14 000 души се събраха за 15-и път край Казанлък под мотото „Европа е по-силна с Русия“. Стълпотворение от коли се изсипа край язовира – 168 автобуса, 24 микробуса и над 1000 леки по данни на Пътна полиция.

Официалната част на събора стартира с благословение на Патриарха на Българската православна църква Неофит. Литургия за Рождество Богоридично, което се отбелязва на 8 септември отслужиха протосингелът на старозагорската митрополия архимандрит Богослов и свещеник от Казанлък

Николай Малинов приветства участниците в събора и подчерта, че само дни след като отбелязахме 141 години от Шипченската епопея и Освободителната война тази ежегодна проява на русофилите е още един повод да си спомним за нерушимата връзка между българския и руския народ. „Тази близост е скрепена с общността на вярата и с магията на буквите, доказана е в споделените ни каузи и общите ни битки, сградена с чистите приятелства и топлото отношение между хората“, добави Малинов. Точна затова според него тази близост между българи и руси може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено изопачаване на мисленето.

Поздравителен адрес до участниците в националния събор бе изпратил и президентът Румен Радев. Той им благодари, че вече 15 години доказват с присъствието си, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа.

standartnews.com