Началникът на руския Генщаб за ситуацията в Сирия: Нашето търпение се изчерпва, а не това на САЩ

Търпението по отношение на ситуацията в Сирия се изчерпва у руската страна, а не у САЩ. Това заяви в понеделник пред журналисти началникът на Генералния щаб на ВС на РФ Валерий Герасимов, предаде ТАСС.

По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини сирийския президент Башар Асад за това, че докато те са изисквали стриктното спазване на споразумението за прекратяване на огъня на цялата територия на Сирия, кампанията на сирийските правителствени войски за превземане на Алепо е продължила. Той също така заяви, че „Русия трябва да разбира, че търпението ни не е безгранично“.

„Търпението по отношение на ситуацията в Сирия се изчерпва у нас, а не у американците. Ние изпълняваме напълно задълженията и споразуменията за осигуряване на прекратяването на огъня и националното примирие в Сирия. Американската страна през цялото време има някакво „трудности“ с контролираната от нея „опозиция“, заяви Герасимов.

„Затова, когато чуваме обвинения от ръководството на Пентагона за това, че някак „непрофесионално“ използваме линията за комуникация, то или те не са наясно с действащите канали за взаимодействие, или им се предоставя недостоверна информация“, отбеляза още началникът на Генералния щаб на ВС на Русия.

Той припомни, че в Женева действа руско-американски Център за бързо реагиране и има линия за пряка връзка за предотвратяване на инциденти във въздушното пространство на Сирия.

В същото време Герасимов отбеляза, че в продължение на три месеца руското министерство на отбраната предоставя на САЩ координатите на обектите на ИД и „Джебхат ан-Нусра“, но „американските партньори и до момента не могат да решат: къде са техните опозиционери и къде главорезите от международните терористични организации“. „В резултат на това терористите в Сирия активно възстановяват силите си и обстановката отново се нажежава. Това обаче не може да продължава безкрайно“, заяви генералът.

„Според тях, обстрелите на терористите от реактивна артилерия срещу позициите на сирийските войски и населените места всички трябва да смятат за „незначителни нарушения“ на режима за прекратяване на огъня. Но всеки съразмерен отговор на терористите от страна на сирийските военни веднага бива обявяван за „непропорционален удар“ срещу „опозицията“, добави Герасимов.